Моят профил

СТАНОВИЩЕ

Изготвил
Д-р Ива Иванова Гаврилова, дм

 

Carefix e специализирана марка медицински сутиени за следоперативна грижа, подходящи при редица онкологични и естетични операции на млечни жлези. Продуктите са предназначени за употреба незабавно след специфични операции на гърди (мастектомия, квадрантекомия, лумпектомия, уголемяване и намаляване на бюст, реконструкция, повдигане, операция за отстраняване и заместване на импланти), както и в хода на провеждане на  лъчетерапия. Сутиените са изцяло безшевни с иновативен дизайн в комбинация с деликатна материя и разтегливост в 4 посоки, осигуряваща превъзходна фиксация, стабилизация и опора за облекчаване на болката веднага след оперативни интервенции.

Марката Carefix е наследила експертността на компанията Tytex – водещ производител на медицински текстил и продукти за следоперативнa грижа. Компанията има развита дистрибуционна мрежа в целия свят и всички продукти отговарят на международни медицински, индустриални, екологични и корпоративни стандарти.

Чрез официалния дистрибутор за България продуктите на Carefix се предлагат чрез електронния магазин www.womancare.bg, където подробно са описани и приложени спецификите и предимствата на всеки един от моделите.

Експертна клинична оценка установява, че  сутиените с марка Carefix са подходящи не само в ранен следоперативен период, но в хода на възстановяване и за ежедневна употреба.

Лимфедемът след операции за рак на гърдата е сериозен проблем, съпътстващ ежедневието на не малко оперирани дами. Може да се развие след радикални операции за рак на гърдата и е важно да се познават факторите, които биха повлияли  риска от възникване. Въпреки че точният процент на развитие на лимфедем все още не е известен, някои студии показват, че той може да варира между 20% и 40% или дори повече. Редица фактори могат да завишат риска от лимфедем след операцията. Обемът на лимфните възли, премахнати по време на операцията, може да има значение. При мастектомия, където се премахва цялата млечна жлеза и повечето лимфни възли в подмишничната зона, рискът е по-висок в сравнение с частично премахване на гърдата или лимфни възли. Неинвазивните методи на лечение на рака на гърдата, като радиотерапия и химиотерапия след операция, също могат да увеличат риска от лимфедем. Освен това, фактори като възрастта, наднорменото тегло, наследствената предразположеност и предишни случаи на лимфедем могат да бъдат важни за индивидуалния риск. Важно е да се отбележи, че всяка жена е уникална и може да има различен потенциал от развиване на лимфен застой.  Именно затова едно чудесно решение при пациентки с лимфедем или лимфостаза в областта на аксила или ретроаксиларно е серията сутиени Carefix. Формата, текстурата и визията са съобразени с максимална ергономичност в зоната при ниска степен на компресия. Моделите могат да бъдат регулярно използвани и при пациентки, провеждащи рехабилитация или периодичен мануален лимфен дренаж на горен крайник.

В хода на лъчелечение освен засилване на лимфостаза твърде често се наблюдават и кожни реакции като изгаряния, които могат да възникнат при различни пациенти в различна степен. Тези реакции включват зачервяване, сухота, свръхчувствителност, сърбеж, до разранявания на кожата. Степента и честотата на кожните реакции зависят от няколко фактора, включително индивидуалната чувствителност на кожата, типа и дозата на прилаганата лъчетерапия, както и други фактори, свързани с пациента и лечението.

Обикновено леките кожни реакции са по-често срещани и могат да засегнат 30% до 50% от пациентите. По-сериозните, като дерматит и язвени разранявания, се срещат по-рядко и в по-малък процент.

Макар описаните кожни реакции обикновено да са леки и временни, някои пациенти може да изпитат по-сериозен дискомфорт. В този деликатен период на лечение медицински сутиени Carefix могат да бъдат регулярно използвани, тъй като материята е с доказан клиничен ефект, аерирана материя, която не възпрепятства възстановяване и епителизация на кожата, както и не отнема от прилагани емолиенти или други унгвенти в хода на потенциално лечение. Безшевният дизаин допълнително гарантира липсата на дискомфорт в зони на цикатрикси или такива с кожна реакция.

Моделите имат регулируеми презрамки и възможност за избор на закопчаване: цип, велкро лента или кукички с гайки – всички са с предно закопчаване. Това е допълнителна грижа на производителя към оперираните дами във възстановителния им период, елиминирайки вероятността за болка и дискомфорт, независимо от вида операция и мястото на оперативен достъп с последващ белег.

Медицинските сутиени са средство на избор при пациенти, които упражняват спорт след мастектомия, реконструкция или квадрантектомия, поради добрата фиксация и широката долна част, опасваща циркулярно гръдния кош.

В някои от моделите има джобчета за поставяне на протезата при пациентки след мастектомия, което прави моделите изключително практични и дискретни при ежедневна употреба.

www.womancare.bg разполага с висококвалифицирани консултанти, които с грижа за дамите съдействат в най-правилния избор на размер, модел, вид закопчаване и дизайн. Добре подбраното бельо от марка Carefix създава не само комфорт в деликатни моменти, но и спомага за възвръщане на самочувствие и по-бързо адаптиране към нормален ритъм на живот.

Клиничният  опит с продуктите показва само положителни резултати сред оперираните дами.                                                                                                            

  

Д-р Ива Гаврилова, дм

Хирург-онколог

УСБАЛО-ЕАД, гр София

АИПИСМП „ Д-р Гаврилови Онкоконсулт“

Тел. 0888 676 806