Моят профил

ИНТЕРВЮ

с д-р Ваня Митова

Самопреглеждането често се подценява и пропуска от жените, а всъщност трябва да бъде водещо, защото никой друг освен самите ние не познаваме по-добре тялото си.

Интервю с д-р Ваня Митова, началник на Отделение по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по онкология в София

 

Представете се с няколко думи – какво бихте искали да знаят за вас пациентите.

Казвам се д-р Ваня Митова. Началник съм на Отделение по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по онкология в София, което е най-голямото специализирано звено в областта на диагностиката, лечението и проследяването на пациентите със заболявания на млечната жлеза в България с над 1200 операции годишно. Освен това съм и преподавател по Хирургия на студенти от специалностите „Медицина“ и „Медицина на английски език“ в Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. С гордост споделям, че идеята за създаването и алгоритъмът за поведение на първото българско мултимодално мобилно приложение за скрининг, профилактика и проследяване за рак на гърдата BreastHelp, е моя.

 

Какво сочи актуалната статистиката за заболеваемостта у нас във вашата професионална област?

Ракът на гърдата е най-честото и най-социалнозначимото злокачествено заболяване при жените в цял свят, като България не прави изключение в това отношение. Около 4 000 са новодиагностицираните пациенти с рак на гърдата всяка година у нас, от тях между 40 и 50 са мъже. Процентно от всички жени с онкологични заболявания 26,2% са болни именно от рак на гърдата, като 17,6% от тях губят битката с това заболяване всяка година. Това прави рака на гърдата и най-честата причина за смърт от злокачествени заболявания при жените в България. И говорейки за статистика според едно от най-големите проучвания в Европа (EUROCARE-5), свързано с преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания, пациентите с рак на гърдата в България са с 11,1% по-ниска 5-годишна преживяемост сравнено със средната за Европа, т.е. на всеки 100 жени, диагностицирани с рак на гърдата в нашата страна, 11 загиват много по-рано. За съжаление, тази актуална статистика отново показва необходимостта от насочени усилия за подобряване на профилактиката, диагностиката и лечението на пациентите с онкологични заболявания в България.

 

Какво е най-важно за профилактиката на рака на гърдата – вашето послание към дамите?

Профилактиката при рака на гърдата можем да я разглеждаме в две направления. Първото е във връзка с начина на живот и това как да сведем до минимум рисковите фактори (естествено тези, върху които можем да влияем) за развитие на рак на гърдата. Второто направление е свързано с профилактичните прегледи, които също трябва да разделим на два вида – единият е т. нар. самопреглеждане и вторият – прегледът при специалист. Изключително важно е да не подценяваме нито един от начините на профилактиране, защото комплексното поведение е ключът към подобряване на горепосочената статистика. Това е и моето послание към всички дами – чрез пълния обем от мероприятия за профилактика на рака на гърдата можем да бъдем сигурни в успеха.

 

Кои са факторите и условията в начина ни на живот, които всяка от нас е добре да проследява, за да говорим за добра и навременна профилактика?

Редица са рисковите фактори, които могат да доведат до развитие на рак на гърдата. Част от тях са свързани с начина ни живот и тях може да контролираме, например избягване на прием на контрацептиви и хормонални медикаменти, раждане преди 30 години, кърмене, избягване на аборти, контрол на телесното тегло и др. Когато обаче говорим за рискови фактори, които не сме в състояние да контролираме, например фамилна обремененост, носителство на гени (BRCA1, BRCA2, ATM, CDH1, CHEK2,NF1,NBN, PTEN, STK11, TP53) с мутации, облъчване на гръдния кош между 10- и 30-годишна възраст и др., тогава навременната и добра профилактика включва именно осъществяването на прегледи, които както вече уточних включват т.нар. самопреглеждане и преглед от специалист. Самопреглеждането често се подценява и пропуска от жените, а всъщност трябва да бъде водещо, защото никой друг освен самите ние не познаваме по-добре тялото си. Именно за това ние сме тези, които първи бихме могли да открием, ако има необичайна промяна в него. Ето защо всяка жена трябва да бъде обучена да извършва самопреглеждане на гърдите си веднъж всеки месец. Освен това е необходимо минимум веднъж годишно да се извършва и преглед от специалист, а при някои жени с повече рискови фактори – и по-често. Само така можем да бъдем сигурни в навременната профилактика.

 

Как решихте  да създадете приложението BreastHelp и как помага то на пациентите и във вашата работа?

Идеята ми за мобилното приложение BreastHelp се появи преди около 4 години. Повод бяха ежедневните ми срещи с пациентки с рак на гърдата, по-голяма част от тях в напреднал стадий на своето заболяване, които никога не се бяха преглеждали, а една огромна част от тях и не знаеха какво трябва да правят. Други пациентки пък търсиха помощ, защото са с рецидив на заболяването, след като не са се проследявали с години. Всичко това, заедно с комбинацията от все по-ангажираните специалисти и все по-малкото лекари, ме наведе на мисълта, че трябва да търсим по-практично решение на проблема. Така се роди и нашата мисия – да предотвратим късното диагностициране на рака на гърдата и да помогнем на пациентите по пътя на тяхното излекуване. Поставихме си нелеката цел да повишим здравната култура относно рака на гърдата, да изградим алгоритъм за профилактика, скрининг и проследяване на: здрави жени, вече диагностицирани с това заболяване пациенти и да улесним връзката между лекар и пациент с рак на гърдата на професионално ниво. Смятам се, че към момента целият екип се справя доста успешно с работата си, защото вече имаме диагностицирани пациентки, благодарение на приложението, а все повече жени с рак на гърдата ползват модула за диагностицирани, където могат да намерят изключително много полезна и практична информация от това какви упражнения да правят, какви направления от личен лекар са им необходими до това какъв сутиен да изберат след операцията си.  Успех за нас е и първата онлайн онкологична комисия, специализирана за рак на гърдата, с която пациентите се консултират за по-сложни казуси, търсят второ мнение и дори обсъждат възможностите си за лечение, така че да бъдат сигурни в пътя си към излекуването. И всичко това е в ръцете им, защото всеки един от нас ползва телефона си ежедневно и постоянно. Всичко, което изброих ме кара да съм сигурна, че BreastHelp ще продължи да печели приятели в лицето на потребителите си и съюзници в лицето на лекарите, които са пряко ангажирани с рака на гърдата.