Моят профил

Операции

НА ФОКУС:
Операции за рак на гърдата

Онкопластична хирургия: По-добрия избор при лечение на рак

Какво е онкопластична хирургия?

Онкопластичната хирургия представлява интегриране на техники от пластичната хирургия при операции на рак на гърдата. Целта е постигане на  оптимални естетични и козметични резултати, които неминуемо водят до подобряване качеството на живот на пациентите, без да се пренебрегва процеса по проследяване на заболяването.

Онкопластичната хирургия възниква през 90-те години на миналия век в резултат на работата на пластичните хирурзи  в посока интегриране на подобрени естетични техники при операциите и лечението на рака на гърдата. При онкопластична хирургия ракът се отстранява, като козметичната реконструкция се извършва по време на същата операция, което е изцяло нов подход за лечение на рак на гърдата.

В първата част на операцията онко хирурга премахва тумора. След това пластичният хирург продължава със следваща фаза на операцията, в която работи за симетрия на гърдите и козметични и естетични подобрения.

Онкопластичната хирургия е индивидуална за всеки пациент и е комбинация от наука и изкуство. Онкопластичният хирург използва своя опит в онкологията и естетиката и балансира тези фактори с мотивацията и предпочитанията на пациента, качеството на тъканта и размера и формата на гърдите, възрастта, предишни операции на гърдите, съпътстващи заболявания, местоположението и размера на тумора, което е напълно индивидуално за всеки пациент.

С онкопластичния хирургичен метод няма съмнение, че хирургията на гърдата е изведена на следващото ниво. Подобреният локален контрол на заболяването и като цяло подобрените естетични резултати, установени при онкопластична хирургия в сравнение със стандартната лумпектомия, несъмнено са довели до повишен процент на удовлетворение сред жените.

Предимства на онкопластична хирургия

Едно предимство на онкопластичната хирургия на гърдата е, че с премахването на рака обикновено се отстранява и повече тъкан около мястото, където е бил разположен. По този начин превантивно се премахват потенциални, неидентифицирани ракови клетки, които иначе биха останали разположени в тъканта.

С една анестезия и само една хоспитализация пациентите могат да продължат с лъчева и/или химиотерапия при препоръка.

Повече от един рак може да бъде отстранен от една и съща гърда с помощта на онкопластични хирургични техники с оптимален козметичен резултат и максимално запазване на гърдата.

Пълната мастектомия в сравнение с онкопластичната хирургия е операция с по-висока краткосрочна и дългосрочна потенциална заболеваемост в допълнение с психологически стрес от загубата на гърда.

Като друг недостатък на мастектомията без реконструкция е незадоволителния козметичен резултат, получаването на  асиметрия на гърдите за разлика от резултатите при онкопластичната хирургия .

Недостатъци на онкопластична хирургия

 Ако пациентът желае да има симетричен и добър до отличен естетичен резултат, често се налага операция за контралатерална симетрия.

Онкопластичната хирургия все още попада под крилото на консервативната хирургия  и изисква облъчване на цялата  засегната от рак гърда.

Съществуват данни за мастна некроза, които обикновено възникват след по-малки онкопластични операции за пренареждане на тъкани.

Друг недостатък е, че онкопластичните операции често оставят белези и се налага намеса на пластичен хирург за допълнително отстраняване, което е свързано с допълнителна организация и време.

Вижте гамата следоперативни сутиени Carefix:

Ava
Mary
Lisa
Bree
Bianca