Моят профил

операции

НА ФОКУС:
Операции за рак на гърдата

Онкопластична хирургия за запазване на гърдата: Хирургични техники

Конвенционална/стандартна операция за запазване на гърдите

За да се разберат козметичните принципи зад двата нови различни метода е необходимо описание на конвенционалното/стандартното лечение за запазване на гърдите. Целта на операцията е да се отстранят туморът и маргиналната тъкан, като се уврежда гърдата възможно най-малко. Въпреки това, хирургът трябва да отстрани достатъчно тествана тъкан, за да определи дали ракът е ограничен до самия тумор или ракът се е разпространил. Хирургът прави разрез над целевото злокачествено заболяване или около ареолата, ако туморът е достъпен от това място и изрязва тумора заедно с малък слой тъкан около тумора.

Техниката за изместване на обема

За разлика от конвенционалната/стандартна хирургия за запазване на гърдите, онкопластичните хирургични техники с изместване на обема стават все по-популярни като стратегия за подобряване на естетическите резултати и разширяване на възможността за терапия за запазване на гърдите. Те често включват реконструктивни техники за намаляване или повдигане на гърдите, за да се улесни резекцията на среден до голям обем на гърдите от страната на рака на гърдата и са придружени със симетрични контралатерални намаления или повдигания на гърдите. Процедурите за обемно изместване са подходящи само за пациенти с достатъчно останала здрава гръдна тъкан, която позволява реконструкция на гърдата.

Някои от типичните разрези за онкопластично обемно изместване са показани по-долу. Звездите отбелязват позицията на тумора(ите). Предпочитаният тип разрез зависи от локализацията на тумора.

Техника за заместване на обема

Обемното заместване включва операция за запазване на гърдата и незабавна реконструкция на гърдата с транспониране на собствената тъкан на жената от друго място на тялото. Тъй като това е лечение за запазване на гърдата, е необходима само частична реконструкция на гърдата. Обикновено тъканта (наречена „мини-ламбо“ или „ламбо“), използвана за частичната реконструкция идва от областта под гърдите или от горната част на гърба (наречена Latissimus Dorsi или LD клапа), но и тъкан от други части на тялото подобно на корема също може да се използва. По време на операция за заместване на обем, туморната кухина се запълва с мини-клапи за заместване на тумора и тъканта се изрязва.

Техниките за заместване на обема са по-подходящи за жени, които не желаят операция на противоположната гърда и които имат голям тумор в сравнение с обема на гърдите.

Операцията за запазване на гърдата и частичната реконструкция на гърдата могат да се извършат едновременно като едноетапна процедура или с помощта на двуетапен подход. Въпреки че пациентите предпочитат едноетапна процедура тя изисква потвърждение за пълно изрязване на тумора, чрез анализ на замразени срезове по време на операцията. Процедурата със замразени срезове е патологична лабораторна процедура за извършване на бърз микроскопски анализ на проба и изследване на тъканта по време на операцията.

Общо за техниките за изместване на обема и заместване на обема

Техниките за изместване на обема имат някои предимства пред техниките за заместване на обема: операцията е по-кратка като продължителност, по-малко обширна е и няма заболеваемост на мястото на донора. Въпреки това при пациенти, които не желаят операция на противоположната гърда с малък размер на гърдата или голям тумор в сравнение с гръдната тъкан, обемното изместване може да не е подходящо. В тези случаи могат да бъдат полезни техниките за заместване на обема.

Необходимостта от носенето на следоперативен сутиен след интервенция

Много хирурзи и медицински сестри, които се грижат за гърдите препоръчват използването на следоперативен сутиен, както след конвенционална/стандартна операция за запазване на гърдите, така и след операция за изместване и заместване на обема, тъй като сутиенът предлага много важна опора, фиксация и стабилизация на третираната гърда.

Следоперативният сутиен също държи превръзките на място след операцията, намалявайки честотата на тяхната смяна, което отново намалява риска от инфекция.

За да се улесни поставянето на дренажи, материята на сутиена и лентата под гърдите са направени от мека и гъвкава материя.

Функционалната цел на следоперативните сутиени е да създават хемостаза и намаляване на отока с цел минимизиране на риска от инфекция и ускоряване на оздравителният процес. По този начин следоперативният сутиен спомага за по-добър резултат от операцията. Също така хирургът лесно може да избира нивото на компресия за своите пациенти в основата на което стои избора на размера.

Някои следоперативни сутиени са с джобове и следователно са двупластови, което отново осигурява подобрена компресия и фиксация, както и опция за носене на леки текстилни подплънки. Сутиенът заедно със свободната текстилна подплънка осигуряват комфорт и подобряват облика на тялото, като му придават  естетичен и симетричен вид при налична асиметрия.

Поддръжката на следоперативния сутиен може също така да намали следоперативната болка и болезнеността на чувствителната кожа и подлежащите структури, което прави възстановяването по-спокойно.

Тъй като следоперативният сутиен предлага защита, жената може да се чувства по-сигурна, особено когато си възвърне подвижността малко след операцията.

Ако следоперативният сутиен има дълбок гръб, той ще помогне за предотвратяване на напрежение и болки във врата, раменете и горната част на гърба, като добави опора, за да помогне на жената да поддържа нормална стойка на тялото (корекция на позата).

Обикновено сутиенът се носи минимум 6-8 седмици след операция за запазване на гърдите. Сутиенът трябва да се носи както през деня, така и през нощта през първите седмици. В последствие сутиенът може да се носи само през деня.

Следоперативни сутиени Carefix

Асортиментът от безшевни следоперативни сутиени Carefix отговаря на всички горепосочени критерии и предлага перфектен избор на следоперативни сутиени след всички видове операции на рак на гърдата. За да се запознаете с  гамата следоперативни сутиени и аксесоари кликнете върху снимките по-долу.

Lisa

Mary

Ava

Bree